kakucs.hu
2022. december 21., szerda - 19:22
2022. december 21., szerda - 19:22 Tamás

Hivatal székhelye: 2366 Kakucs, Fő u. 20.
Postai címe: 2366 Kakucs, Fő u. 20.
Központi telefon: +36-29-576-030
Központi e-mail cím:
hivatal.telepulesgazda[kukac]kakucs.hu
jegyzo[kukac]kakucs.hu

Hétfő      8:00-17:30
Kedd   nincs ügyfélfogadás
Szerda   8:00-15:30
Csütörtök   nincs ügyfélfogadás
Péntek   8:00-11:30
     
Ebédszünet   12:00-12:30

Tájház

megjelentetés dátuma: 2015-04-02

 LEADER Tájház Kakucson

Tájház

Helyszín: 2366 Kakucs, Fő u. 136. – a LEADER támogatással megvalósult Kakucsi Tájház

Pályázó: Ablak Kakucsra Hagyományainkért és Jövőnkért Egyesület

Jogcím: EMVA LEADER IV. tengely, 2013-as pályázati forduló (TK3)

Pályázat címe: Múltmentő misszió, rekonstrukciós program

Megvalósulás helyszíne: Kakucs

Megítélt támogatás: 18.772.540 Ft

 

A projekt tartalma:

Idén valósult meg az Ablak Kakucsra Hagyományainkért és Jövőnkért Egyesület 2013-ban a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesülethez beadott pályázati terve. A Kakucsi Tájház átadóját 2015. március 28-án tartottuk.

A projekt célja volt a település központjában álló, arra jellemző stílusban épült, lakatlan, rossz műszaki állapotú ház felújítása, és tájházként működtetése.

A ház egyik utolsó eleme a hagyományos kakucsi építkezési szokásoknak. A nyeregtetős, vert falú lakóház, már a II. világháború idején is állt. Egészében véve az alföldi, vagy közép-magyar lakóház elemei ismerhetőek fel az épületegyüttesen. Az egyesület céljai összhangban voltak a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiában is megjelenő térségi célkitűzésekkel: a helyi adottságon alapuló értékmegőrző turizmus fejlesztésével, az épített örökség védelmével.

A megnyitó ünnepség Pánczél Károly, országgyűlési képviselő beszédével indult, aki elmondta, hogy az új létesítmény a helytörténeti gyűjteménynek ad otthont. A LEADER forrásokkal a vidéki életminőség javulását támogatják, hiszen „vidéken is van élet és van érték”, amit meg kell tudnunk őrizni. A Tájház nem csak egy múzeum, ami a tradicionális népi értékeket mutatja be, és a mába helyezi azokat, hanem egy élő közösségi tér ifjúsági élettel, működő civil szervezetekkel.

Rácz Judit, a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet vezetője az egyesület elnökségének nevében megköszönte, hogy Kakucson is ilyen jó, közösségi céllal használták fel a LEADER forrásokat. Elmondta, hogy a fejlesztési területünkön több településen is sikerrel pályáztak a 2007-2013-as Európai Uniós ciklusban vidékfejlesztési támogatások keretein belül közösségi színtér kialakítására is. Kakucson korábban a könyvtár is pályázati forrásból újult meg a Falumegújítás jogcímben, illetve a Deák Udvarház turisztikai tevékenységére vállalkozási célú fejlesztést valósított meg.

 

 

Dr. Kendéné Toma Mária, a település polgármestere a pályázat benyújtásakor még az Ablak Kakucsra Hagyományainkért és Jövőnkért Egyesület titkáraként vett részt a projektben. Külön szívügye volt, hogy a község azon részén is kialakuljon egy közösségi tér, ahol a tájház áll. Megköszönte a számtalan közreműködő segítségét, akik végig jelen voltak az ötlettől, a pályázati folyamaton át, az építkezési feladatokon keresztül, a helyi értékek gyűjtéséig, és kifejezte bizodalmát abban, hogy a sok közös munkát, sok közös, jó hangulatú program, hagyományőrző esemény követi majd a megszépült, új funkciót nyerő tájházban.

 

Királyfalvi Erzsébet, a tájház szakmai vezetője kiemelte, hogy az épület megújítása és berendezése összehozta a helyieket, hogy a munkálatok alatt mindig volt valaki, aki „csak úgy” meglátogatta őket és soha senki nem jött üres kézzel. Talán emiatt még inkább úgy élhetjük meg, hogy a Tájház mindenki háza lett, hogy itt mindig mindenkit szívesen látnak, hogy bárkinek az elképzeléseit meg tudják valósítani, ha közösségi programról van szó. Végül megköszönte, hogy mindenki többet tett a fejlesztésért, mint amennyit ígért.

 

 

Végül Tóth Péter Domonkos atya megáldotta az épületet.

Nagyon jó hangulatban telt a program, a kicsi ház a nap végére igazán nyüzsgő központja lett a településnek. Jó volt látni a valóságban a LEADER fejlesztésekre jellemző helyi együttműködéseket, hogy minden generáció képviseltette magát, hogy a nagyszülőket az unokák is elkísérték, hogy a kiállított tárgyak között mindenki felismerte az általa gyűjtöttet és büszkén mutathatta a többieknek.

 

 

A pályázati folyamatokat Maczák János az Ablak Kakucsra Egyesület egyik aktivistája irányította, mi szeretnénk neki külön is gratulálni és megköszönni a folyamatos jelenlétet, a rengeteg munkát, odafigyelést, és a munkaszervezetünkkel való kapcsolattartást!

Kívánjuk, hogy jó programoknak, sok nevetésnek, generációk találkozásainak adjon otthont a Kakucsi Tájház!

Kocsír Anikó

Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület